Nieuwe importfunctie verbetert efficiëntie en communicatie GLEAN Study Manager RIVM

Het RIVM voert jaarlijks tientallen grootschalige onderzoeken uit met duizenden respondenten. Om de onderzoeksgegevens van die vele deelnemers snel, maar vooral zeer zorgvuldig digitaal te verwerken, gebruikt het RIVM al meerdere jaren de door Sidekick-IT ontwikkelde GLEAN Study Manager. Deze webapplicatie maakt het mogelijk om de gegevens van de grote aantallen deelnemers te beheren en per deelnemer digitale vragenlijsten af te nemen. Een nieuw ontwikkelde import functionaliteit maakt het proces voor het RIVM efficiënter en de communicatie met de deelnemers sneller en vollediger.

Nieuwe importfunctie

De GLEAN Study Manager kende al langer een import functionaliteit. Deze werd gebruikt om deelnemers van een studie te importeren in het systeem en vragenlijsten te koppelen aan die specifieke deelnemers. De nieuw ontwikkelde functionaliteit maakt het mogelijk om de uitslagen van die vragenlijsten, maar ook van laboratoriumtests veilig aan deelnemers te koppelen. Een deel van gegevens kan vervolgens via een beveiligd portaal snel oproepbaar gemaakt worden voor de deelnemers zelf.

Testresultaten sneller beschikbaar voor deelnemers

Voor diverse grootschalige onderzoeken stuurt het RIVM vragenlijsten en pakketjes naar de deelnemers. In de testpakketjes zitten materialen om bloed- en ontlasting monsters af te nemen. De deelnemers nemen deze monsters af (mogelijk geholpen door verpleegkundigen) en sturen deze naar het RIVM. Vervolgens worden ze onderzocht in laboratoria. De onderzoekers in de laboratoria vullen de resultaten in een eigen computersysteem in en juist die data kan nu dankzij de nieuwe importfunctionaliteit veilig in de GLEAN Study Manager worden geïmporteerd. Een validatieslag achter de schermen borgt de koppeling van de juiste gegevens aan de juiste deelnemer.

Het proces is vervolgens zo ingericht dat op het moment dat de data compleet is, automatisch een mail wordt verzonden naar de deelnemer. Deze kan vervolgens inloggen op een afgeschermd portaal en direct zijn of haar eigen gegevens inzien.

Uitgebreide testprocedures

‘Pas als ik een nieuwe applicatie écht niet kapot krijg, mag het RIVM gaan testen’ – Eric Versteeg, Full-stack Developer Sidekick-IT

Iedere optimalisatie vergt een grote nauwkeurigheid en gaat gepaard met uitgebreide testprocedures. De veiligheid en betrouwbaarheid van de data en van de GLEAN Study Manager staat hierbij voorop. Eric Versteeg, Full-stack Developer bij Sidekick-IT: “Wij starten vanuit een wens van het RIVM en vertalen die naar een nieuwe functionaliteit. Voor het bouwen is een hoge kwaliteit van code nodig, zodat de nieuwe functionaliteit voor lange termijn onderhoudbaar zal zijn. Is het programmeren klaar? Dan volgt het testen. Eerst een technische test op basis van de code. Vervolgens een uitgebreide test met een testdatabase vol dummiegebruikers. Dit is een lokale test. De functionaliteit is dan nog niet gekoppeld aan de werkelijke GLEAN Study Manager. Mijn doel voor deze test? Ik probeer alles kapot te maken. Pas als ik het niet kapot krijg, volgt hier intern een tweede review. Tijdens de volgende fase gaat het RIVM in een testomgeving testen. Pas als alle tests goed zijn verlopen, gaat de functionaliteit live.

Inmiddels ís de nieuwe functionaliteit live, naar volle tevredenheid van het RIVM. Tim Heineke, Full-stack Developer bij Sidekick-IT begeleidde het project richting klant: “Er zijn zo’n 38.157 resultaten geïmporteerd, verdeeld over 8.472 deelnemers. Ik denk dat het RIVM heel blij is dat ze dat niet handmatig hoefden in te voeren, te koppelen en te mailen!”

Ook interessant...

Jean-Pierre is full stack developer én turnfanaat
In gesprek met... Kyllian Warmerdam, Junior Web Developer
Update naar FinDock 2.0 verbetert donatieproces Black Jaguar Foundation
Sidekick-IT maakt informatie trials kankeronderzoek beter toegankelijk
Stadlander biedt huurder gericht informatie over eigen wijk
“Onze software-oplossingen op maat passen naadloos binnen een klantspecifiek bedrijfsproces”

waar kunnen we jou mee helpen?