Klant heeft de controle dankzij Docker en Kubernetes

Waar voorheen een server upgrade impact had op alle projecten op die specifieke server, kan dankzij een nieuwe werkwijze vanaf nu bij Sidekick-IT per project een beslissing worden genomen óf en wanneer een upgrade zal plaatsvinden. Een enorm voordeel voor de klant, die zo beter zelf kan bepalen wanneer een benodigde upgrade wordt ingepland en niet meer geconfronteerd wordt met updates op drukke tijden of bij krappe budgetten waar een update op dat moment niet wenselijk is. Deze nieuwe manier van werken -met Docker technologie en Kubernetes clusters- is flexibel, veilig en resulteert bovendien in een performancewinst op de pagespeed.

Van gezamenlijke servers naar geïsoleerde containers

Online projecten staan op een server. Net als alles in de digitale wereld, vragen ook servers na 3 tot 5 jaar om een upgrade.  Sommige klanten maken gebruik van een dedicated server, waarop soms meerdere projecten van die specifieke klant kunnen draaien, andere klanten maken gebruik van een gezamenlijke server.  In beide gevallen kan een upgrade leiden tot ongewenste gevolgen, namelijk aanpassingen aan draaiende projecten waar de klant op dat moment geen tijd en geld in wil steken. Sidekick-IT biedt hiervoor een oplossing. Een project wordt met Docker technologie verdeeld in containers en deze worden vervolgens geïsoleerd uitgevoerd. Met Kubernetes worden de containers per project vervolgens beheerd en wordt ingericht welke container wanneer moet worden uitgevoerd. De benodigde upgrades die iedere 3 tot 5 jaar nodig zijn, kunnen hiermee niet worden vermeden maar er kan wel beter aangesloten worden op de planning van de klant.

Flexibel, veilig en stabiel

Dat per project alle voorwaarden specifiek in containers ingericht kunnen worden, biedt klanten veel flexibiliteit. Zo kan een project een hogere versie van bijvoorbeeld ElasticSearch vereisen dan er op dat moment in productie staat. Voorheen zouden alle projecten naar de hogere versie omgezet moeten worden, ook als zij daar niet of nauwelijks bij gebaat zouden zijn. Dankzij het gebruik van Docker in combinatie met Kubernetes kan per project worden geüpgraded of uitgefaseerd. Dit alles zonder conflicten met andere projecten. De isolatie van de diverse projecten en het feit dat containers dankzij Kubernetes over verschillende servers verdeeld kunnen wordt, komt tevens de veiligheid en stabiliteit ten goede en maakt ook upscalen eenvoudiger. Dreigt een server vol of overbelast te raken, dan kunnen containers anders ingedeeld worden en blijven de applicaties in de lucht.

Performancewinst op pagespeed

Bijkomend voordeel: tijdens de containerisatie bleken diverse verbeteringen eenvoudig op te pakken. Dit resulteerde in een gemiddelde performancewinst van 30 tot 50% op de pagespeed. Een belangrijke ranking factor bij zoekmachine optimalisatie en een bijdrage aan de verbetering van de algehele user experience. Sidekick-IT heeft inmiddels diverse projecten overgezet op de nieuwe manier van werken en heeft als doel om in het tweede kwartaal alle projecten overgezet te hebben.

Ook interessant...

Jean-Pierre is full stack developer én turnfanaat
Nieuwe importfunctie verbetert efficiëntie en communicatie GLEAN Study Manager RIVM
In gesprek met... Kyllian Warmerdam, Junior Web Developer
Update naar FinDock 2.0 verbetert donatieproces Black Jaguar Foundation
Sidekick-IT maakt informatie trials kankeronderzoek beter toegankelijk
Stadlander biedt huurder gericht informatie over eigen wijk

waar kunnen we jou mee helpen?