Platform as a Service maakt applicaties en upgrades flexibeler en veiliger

Docker en K8s geven klanten en devops meer vrijheid

De uitdaging

Bij Sidekick-IT werd gebruik gemaakt van Infrastructure as a Service (IaaS): virtuele servers -te vergelijken met fysieke servers- fungeerden als aparte servers die stuk voor stuk ingericht dienden te worden. Sommige klanten maakten gebruik van een dedicated server, waarop soms ook meerdere projecten van die specifieke klant konden draaien. Andere klanten maakten gebruik van shared hosting. In deze IaaS-opzet moesten onvermijdelijke upgrades per server opgepakt en doorgevoerd worden. Voor klanten en ontwikkelaars geen ideale manier van werken. Een upgrade van bijv. ElasticSearch op een server kon impact hebben op alle projecten op diezelfde server die daar gebruik van maakten. Een flexibelere manier van werken en upgraden was gewenst.

De oplossing

Sidekick-IT introduceerde Q1 2022 een nieuwe manier van werken: Platform as a Service (PaaS). Bij deze nieuwe manier worden applicaties in Docker containers verdeeld. Elk project (applicatie) krijgt -afhankelijk van de requirements van het project- zijn eigen set containers, bijv. een container voor Apache en PHP en voor een MariaDB database. De containers (pods) worden vervolgens geïsoleerd uitgevoerd en beheerd met Kubernetes.

Upgrades aansluiten op planning van de klant

Benodigde upgrades kunnen hiermee niet worden vermeden, maar ieder project kan afzonderlijk worden opgepakt, rekening houdend met de wensen en planning van de klant. Zo kan een project een hogere versie van bijvoorbeeld ElasticSearch vereisen dan er op dat moment in productie staat. Voorheen zouden andere projecten naar de hogere versie omgezet moeten worden, ook als zij daar niet of nauwelijks bij gebaat zouden zijn. Dankzij het gebruik van Docker in combinatie met Kubernetes kan per project worden geüpgraded of uitgefaseerd. Dit alles zonder conflicten met andere projecten.

Veilig, stabiel en eenvoudiger te upscalen

De isolatie van de diverse projecten en het feit dat containers dankzij Kubernetes over verschillende servers verdeeld kunnen wordt, komt tevens de veiligheid en stabiliteit ten goede en maakt upscalen eenvoudiger. Dreigt een server vol of overbelast te raken, dan kunnen containers anders ingedeeld worden en blijven de applicaties in de lucht.

Performancewinst op pagespeed

Tijdens de containerisatie worden ook meteen diverse eenvoudige verbeteringen opgepakt. Dit resulteerde tot nu toe al in een gemiddelde performancewinst van 30 tot 50% op de pagespeed. Een belangrijke ranking factor bij zoekmachine optimalisatie en een bijdrage aan de verbetering van de algehele user experience.

De toekomst

Sidekick-IT heeft inmiddels diverse projecten overgezet op de nieuwe manier van werken en heeft als doel om in Q2 2022 alle projecten over te zetten naar de PaaS-oplossing.

Kubernetes is complexe materie om te doorgronden. Er gaat veel tijd in zitten, ook om een werkwijze op te zetten die voor het hele team bruikbaar is. Ik ben dan ook heel trots op ons team en onze projectsamenwerking met Site4U/Fundaments: ons Kubernetes cluster heeft native ondersteuning voor IPv6. Iets wat bijvoorbeeld Amazon met haar Elastic Kubernetes Service (EKS) ook nog maar sinds januari 2022 ondersteunt.

benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen met een digitale oplossing op maat?