Sidekick-IT maakt informatie trials kankeronderzoek beter toegankelijk

Onderzoekbijkanker.nl, een trialdatabase voor oncologen, heeft een belangrijke stap gezet in het beter toegankelijk maken van informatie. Het platform biedt onderzoeksgroepen voortaan een overzicht van de binnen hun onderzoeksgroep georganiseerde trials door middel van een zogeheten iFrame op hun eigen website. Sidekick-IT paste deze datakoppeling toe om informatie op een efficiënte manier actueel beschikbaar en vindbaar te maken.

Actuele vindbare informatie van het hoogste belang

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) onderhoudt Onderzoekbijkanker.nl. Op dit platform kunnen vooral onderzoekgroepen, maar ook kankerpatiënten en hun naasten terecht voor een overzicht van interventieonderzoek, studies naar kwaliteit van leven en observationele studies. De actualiteit en vindbaarheid van dergelijke informatie is voor het IKNL van het hoogste belang.

Datakoppeling biedt uitkomst

Voor de vele onderzoeksgroepen die werken met de informatie van Onderzoekbijkanker.nl betekende het actueel houden van trials en onderzoeksresultaten op hun eigen website een tijdrovende klus. Sidekick-IT paste in dit geval als oplossing een iFrame toe, een stuk code dat relevante informatie van Onderzoekbijkanker.nl rechtstreeks en actueel op de websites van aangesloten onderzoeksgroepen toont binnen een softwarematig ‘venster’. Het grote voordeel van een datakoppeling is dat de onderzoeksgroepen niet langer zelf de informatie over trials op hun website hoeven bij te houden. De redactie van Onderzoekbijkanker zorgt ervoor dat alle teksten op één centrale plaats goed onderhouden worden en de koppeling zorgt dat alle aangesloten partijen direct up to date zijn.

“API of iFrame? Wij kijken per klant naar de beste datakoppeling.”

Tim Heineke, software developer bij Sidekick-IT: “Er zijn verschillende manieren denkbaar om informatie vanuit één centrale bron te ontsluiten naar andere websites. We kijken per klant welke manier het beste voldoet. In dit specifieke geval was een iFrame de beste oplossing. De aangesloten onderzoeksgroepen hoeven slechts eenmalig een kader op hun site te definiëren en de op relevantie gefilterde onderzoeken worden – al dan niet aangepast aan de eigen huisstijl – actueel getoond en direct beschikbaar voor hun eigen sitebezoekers. Binnen het ‘venster’ kunnen bezoekers gebruik maken van aanvullende filteropties en onderzoeksresultaten bekijken. Informatie ontsluiten met een iFrame is veilig, snel te implementeren, makkelijk uit te breiden naar meerdere partijen en de informatie draait enkel op de website van de bron.” Naast iFrames ontwikkelt Sidekick-IT ook complete API koppelingen. Voor projecten waarbij de informatie in het CMS van een aangesloten partij bewerkt moet kunnen worden zou Sidekick-IT een API adviseren. Tim: “Bij een API (application programming interface) worden partijen digitaal echt aan elkaar gekoppeld. De aangesloten partij kan hierdoor te allen tijde informatie bij de bron ophalen en de eigen site actualiseren. De binnengehaalde informatie kan eventueel binnen het eigen CMS nog bewerkt worden. Een API-koppeling is afgeschermd met een betrouwbaarheidscheck en beveiligd en biedt meer mogelijkheden, maar ook een langere doorlooptijd.”

IKNL voorziet inmiddels al enkele partijen door middel van de datakoppeling van actuele informatie. Ook andere onderzoeksgroepen wordt een koppeling aangeboden vanaf onderzoekbijkanker.nl. Volgens het IKNL draagt een betere vindbaarheid van informatie over lopende studies bij aan een betere inclusie ervan. Een missie die Sidekick-IT een warm hart toedraagt.

Ook interessant...

Jean-Pierre is full stack developer én turnfanaat
Nieuwe importfunctie verbetert efficiëntie en communicatie GLEAN Study Manager RIVM
In gesprek met... Kyllian Warmerdam, Junior Web Developer
Update naar FinDock 2.0 verbetert donatieproces Black Jaguar Foundation
Stadlander biedt huurder gericht informatie over eigen wijk
“Onze software-oplossingen op maat passen naadloos binnen een klantspecifiek bedrijfsproces”

waar kunnen we jou mee helpen?