Datakoppeling maakt informatie trials kankeronderzoek beter toegankelijk

De uitdaging

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) onderhoudt Onderzoekbijkanker.nl. Op dit platform kunnen vooral onderzoekgroepen, maar ook kankerpatiënten en hun naasten terecht voor een overzicht van interventieonderzoek, studies naar kwaliteit van leven en observationele studies. De actualiteit en vindbaarheid van dergelijke informatie is voor het IKNL van het hoogste belang.

Voor de vele onderzoeksgroepen die werken met de informatie van Onderzoekbijkanker.nl betekende het actueel houden van trials en onderzoeksresultaten op hun eigen website echter een tijdrovende klus.

De oplossing

Sidekick-IT ontwikkelde een datakoppeling. In dit geval datakoppeling door middel van een iFrame, een stuk code dat relevante informatie van Onderzoekbijkanker.nl rechtstreeks en actueel op de websites van aangesloten onderzoeksgroepen toont binnen een softwarematig ‘venster’. Het grote voordeel van een datakoppeling is dat de onderzoeksgroepen niet langer zelf de informatie over trials op hun website hoeven bij te houden. De redactie van Onderzoekbijkanker.nl zorgt ervoor dat alle teksten op één centrale plaats goed onderhouden worden en de koppeling zorgt dat alle aangesloten partijen direct up to date zijn.

Informatie ontsluiten met een iFrame is veilig, snel te implementeren, makkelijk uit te breiden naar meerdere partijen en de informatie draait enkel op de website van de bron. Voor projecten waarbij de informatie in het CMS van een aangesloten partij bewerkt moet kunnen worden, zou Sidekick-IT eerder een API (application programming interface) adviseren. Bij een koppeling door middel van een API worden partijen digitaal echt aan elkaar gekoppeld. De aangesloten partij kan hierdoor te allen tijde informatie bij de bron ophalen en de eigen site actualiseren. De binnengehaalde informatie kan eventueel binnen het eigen CMS nog bewerkt worden. Deze koppeling is afgeschermd met een betrouwbaarheidscheck en beveiligd en biedt meer mogelijkheden, maar ook een langere doorlooptijd.

IKNL voorziet inmiddels al enkele partijen door middel van de datakoppeling van actuele informatie. Ook andere onderzoeksgroepen wordt een koppeling aangeboden vanaf onderzoekbijkanker.nl. Volgens het IKNL draagt een betere vindbaarheid van informatie over lopende studies bij aan een betere inclusie ervan. Een missie die Sidekick-IT een warm hart toedraagt.

benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen met een digitale oplossing op maat?