“Onze digitale oplossingen bieden verduurzaming een professionaliseringsslag”

Waar voorheen de milieubelasting en de CO2 footprint nog berekend werden in een spreadsheet, helpt Sidekick-IT zowel NGO’s als overheidsinstellingen en commerciële bedrijven hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen door middel van de integratie van digitale oplossingen in het bedrijfsproces.

Professionalisering duurzaamheid

Duurzaamheid is een term die allang niet meer enkel van toepassing is op recycleerbedrijven en milieuorganisaties. Ook bij de overheid en in het commerciële bedrijfsleven komt er steeds meer aandacht voor het produceren van producten of het uitvoeren van projecten op een manier die het minst milieubelastend is en de natuur zo min mogelijk aantast. Dick van Balgooij, directeur Sidekick-IT: “Wij zien dat steeds meer instellingen en bedrijven duurzaamheid integreren in hun bedrijfsproces. Wij helpen hen graag bij een professionaliseringsslag met een digitale oplossing op maat.”

Adviesmodel Duurzame Ontwikkeling

Om een integraal advies te kunnen bieden waarmee een buurt, wijk of gebied energieneutraal, klimaat adaptief én circulair wordt, bedacht ingenieursbureau DON bureau een slimme oplossing. Sidekick-IT zette dit idee om in een digitale applicatie: een dynamische database met meer dan 250 duurzame maatregelen die een bewezen bijdrage leveren aan verschillende duurzame transities én lokale opgaven. De database wordt continu aangevuld met nieuwe wetenschappelijke inzichten en kennis uit afgeronde projecten en maakt het mogelijk om in enkele stappen een zorgvuldige selectie van duurzame maatregelen te adviseren.

Duurzaamheidsambitie infrastructuurprojecten

Sidekick-IT werkte ook samen met DON Bureau aan de ontwikkeling van een adviesmodel voor het CROW Kennisintituut. Dick: “CROW Ambitieweb is voortgekomen uit een convenant tussen de provincie en het bedrijfsleven. In de planfase naar aanbesteding van een nieuw infrastructuurproject -dat kan gaan om het aanleggen van een geheel nieuwe wijk, maar ook om de ontwikkeling van een viaduct of het onderhoud aan de riolering of een tunnel- wordt in een projectgroep het ambitieniveau op het gebied van duurzaamheid bepaald aan de hand van twaalf parameters. Denk daarbij aan luchtkwaliteit, het hergebruiken van materialen, etc. Achter elk van die parameters zitten beleidsstukken die de werkgroep helpen bij het nemen van beslissingen. De door ons ontwikkelde applicatie om in deze fase op een efficiënte en eenduidige manier samen te werken met elkaar en met in achtneming van de beleidsstukken, is inmiddels opgenomen als tool voor de provincies in de productcatalogus van de CROW-portal. Binnenkort wordt de tool uitgerold naar waterschappen, gemeentes en waarschijnlijk ook aannemers.

Bewustwording door NGO’s

Naast overheden en commerciële bedrijven blijven NGO’s een belangrijke rol spelen in vooral de bewustwording hoe wij met onze footprint de planeet belasten. Sidekick-IT helpt de Black Jaguar Foundation bij hun missie; het herstellen van biodiversiteit en het leven van toekomstige generaties verbeteren. Niet enkel door middel van sponsoring, maar ook hier met digitale middelen. De website www.black-jaguar.org is inmiddels geoptimaliseerd. Naast informatie over het project om het Amazone regenwoud te herbebossen met inheemse boomsoorten, kunnen donateurs hier terecht voor een beveiligde donatie en zelfs giftcards kopen om uit naam van anderen bomen te doneren en zo de bewustwording te verspreiden.

“Alle beetjes helpen!”

Dick: “Wij blijven met onze klanten meedenken hoe duurzaamheid middels een digitale oplossing in hun bedrijfsvoering geïntegreerd kan worden. Maar wij kijken ook wat wij zelf kunnen doen. Zo rijd ik in een elektrische auto en op kantoor verwarmen en koelen we de ruimte door middel van een warmtepomp met elektriciteit die wordt opgewekt met zonnepanelen. Het zijn slechts kleine stapjes, maar alle beetjes helpen!”

 

Ook interessant...

Jean-Pierre is full stack developer én turnfanaat
Nieuwe importfunctie verbetert efficiëntie en communicatie GLEAN Study Manager RIVM
In gesprek met... Kyllian Warmerdam, Junior Web Developer
Update naar FinDock 2.0 verbetert donatieproces Black Jaguar Foundation
Sidekick-IT maakt informatie trials kankeronderzoek beter toegankelijk
Stadlander biedt huurder gericht informatie over eigen wijk

waar kunnen we jou mee helpen?