Sinds de ondertekening van de Green Deal Duurzame Zorg is duurzaamheid nadrukkelijker op de agenda gekomen. Maar hoe staat het met de daadwerkelijke uitvoering? Om daar zicht op te krijgen spraken wij met 17 zorginstellingen. Het beeld dat naar voren komt: veel goede intenties, maar beperkte voortgang.
Hoewel de Green Deal belangrijke ambities formuleert, blijkt de praktische uitvoering grotendeels te leunen op vrijwillige inzet. De geïnterviewde instellingen hebben weinig tot geen structurele capaciteit vrijgemaakt en wordt voornamelijk ingevuld met coordinerende werkzaamheden. Er wordt met name vertrouwt op intrinsiek gemotiveerde medewerkers die duurzaamheid “erbij doen”. Bestuurlijk leiderschap en veranderkracht ontbreken vaak, en implementatie komt daardoor moeizaam op gang.
Opvallend genoeg stranden zelfs businesscases met een positief rendement. Andere belangen krijgen voorrang, of besluitvorming stokt door gebrek aan eigenaarschap of technologische kennis. De meeste concrete doelen beperken zich tot het vastgoed: zonnepanelen, warmtekoudeopslag, slimme gebouwinstallaties. Belangrijke thema’s als circulaire inkoop, afvalbeheer en logistiek blijven onderbelicht.
Inkopers zien het belang van duurzaamheid toenemen, maar lopen tegen praktische knelpunten aan. Het ontbreekt aan meetinstrumenten, standaarden en controlemechanismen. Ook kennisdeling is beperkt. Zowel intern als tussen instellingen wordt weinig uitgewisseld. Samenwerking met toeleveranciers en andere sectoren vindt slechts mondjesmaat plaats.
Van knelpunten naar kansen: hoe data de verduurzaming kan versnellen
Toch zijn er kansen voor versnelling. Een meer data-gedreven aanpak helpt instellingen om verspilling zichtbaar te maken en prioriteiten te bepalen. Door logistieke data uit ERP-systemen slim te analyseren en afvalstromen te benaderen als ‘reversed logistics’, kunnen kosten en milieu-impact tegelijk omlaag. Platforms zoals Ambitieweb van CROW maken het mogelijk om kennis, ambities en oplossingen sectorbreed te delen. Als je impact koppelt aan kostenreductie, ontstaan concrete doelstellingen en handelingsperspectief.
Conclusie: van woorden naar daden – digitalisering als versneller van duurzame zorg
De Green Deal heeft bewustwording gebracht en bij enkele koplopers geleid tot tastbare resultaten. Maar in de breedte blijft de impact beperkt. Zonder bestuurlijke regie, structurele capaciteit en samenwerking zal de verduurzaming van de zorg traag blijven verlopen.
De sleutel tot versnelling ligt in digitalisering.
Alleen met slimme datatoepassingen kunnen zorginstellingen verspilling zichtbaar maken, circulaire stromen organiseren, prestaties meten en duurzame keuzes onderbouwen. Digitalisering is geen bijzaak, maar een randvoorwaarde voor elke serieuze duurzaamheidsstrategie.
Daarom is nu het moment om te investeren in digitale infrastructuur, gezamenlijke standaarden en platforms voor kennisdeling. Alleen dan maken we de sprong van goede bedoelingen naar concrete resultaten – en wordt duurzaamheid in de zorg echt meetbaar, uitvoerbaar én opschaalbaar.
Doe mee aan het gesprek over duurzame zorg
Om de versnelling in de zorg daadwerkelijk in gang te zetten, is samenwerking essentieel. Daarom organiseren wij vanuit Sidekick binnenkort een rondetafelgesprek over duurzaamheid in de zorg. Tijdens deze sessie brengen we zorginstellingen, experts en leveranciers samen om inzichten te delen, uitdagingen te bespreken en concrete stappen te formuleren.
Wil je meer informatie of uitgenodigd worden voor deze bijeenkomst? Vul dan het contactformulier in en laat je gegevens en vraag achter. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Samen versnellen we de verduurzaming van de zorg.