BLOG

PIMPI onderzoek van RIVM mede mogelijk gemaakt door Sidekick-IT

RIVM onderzoek PIMPI ondersteunt door Sidekick-ITAl jaren ondersteunt Sidekick-IT het RIVM met het digitaal verzamelen van onderzoeksdata en het opzetten en managen van studies. Trots is Sidekick-IT om het PIMPI onderzoek te ondersteunen.

PIMPI staat voor Premature Infants and Maternal Pertussis Immunisation. Veel landen hebben de kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap al geïntroduceerd. Sinds 2012 wordt deze vaccinatie in het 3de trimester van de zwangerschap in Engeland aangeboden met goede effectiviteit. Tot nu toe zijn er geen nadelige consequenties voor moeder of kind gevonden. Gegevens laten wel zien dat prematuren minder goed profiteren van deze vaccinatie, waarschijnlijk omdat er onvoldoende tijd is voor overdracht van antistoffen. Mogelijk hebben zij meer baat bij vaccinatie eerder in de zwangerschap.

Het PIMPI onderzoek onderzoekt de acceptatie en de overdracht van antistoffen van kinkhoestvaccinatie tussen 20 en 24 weken zwangerschap bij zwangere vrouwen en hun te vroeg en op tijd geboren kinderen. Vrouwen in hun 1ste trimester vullen een vragenlijst in over acceptatie van deze vaccinatie. Vervolgens krijgen zij bij 20-24w zwangerschapsduur een kinkhoestvaccinatie aangeboden. Aan gevaccineerde vrouwen wordt vervolgens gevraagd of zij ook mee willen doen aan het onderzoek naar de overdracht van antistoffen.