BLOG

Gratis SSL certificaten voor alle websites gemaakt door Sidekick-IT

Om 2018 goed te beginnen installeert Sidekick-IT voor websites die door haar in het verleden zijn ontwikkeld gratis SSL certificaten. Hiervoor maken we gebruik van de certificaten van LetsEncrypt. Deze certificaten worden uitgegeven op basis van domeinvalidatie. Met dit SSL certificaat mag een website voortaan gebruik maken van een https:// verbinding.

Websites die nu nog een betaald SSL certificaat hebben op basis van domeinvalidatie worden in de toekomst ook overgezet op de gratis variant. Opdrachtgevers hoeven daar niets voor te doen. De veiligheid blijft hetzelfde, alleen de jaarlijkse kosten dalen.

In het verleden hebben we al een blog geschreven over het nut van SSL certificaten. Kort samengevat zorgt een SSL certificaat voor een goedgekeurde https:// verbinding waardoor data tussen bezoeker en de website wordt versleuteld (beveiliging). Zoekmachines geven hiervoor extra punten waardoor je hoger komt in de zoekresultaten (SEO). Het is zelfs zo dat browsers zoals Firefox en Chrome meldingen tonen aan de bezoeker wanneer een inlogformulier geen gebruik maakt van een https:// verbinding. Dit is iets wat bezoekers af kan schrikken.

Er zijn drie soorten SSL certificaten. De eerste is domeinvalidatie, de simpelste variant, die uitgegeven wordt nadat de eigenaar van het domein bewezen heeft dat hij ook echt de eigenaar is. Dit is het meest gebruikte certificaat. De volgende variant is organisatie validatie, hiervoor wordt onderzoek gedaan naar de organisatie. Na validatie kan bewezen worden dat het certificaat echt van die organisatie is. De laatste variant is extended validation en ook de duurste. De organisatie wordt dan nog meer doorgelicht dan bij organisatie validatie. Het voordeel van dit certificaat is dat in de adresbalk de organisatienaam in het groen wordt getoond. Dit zorgt voor extra herkenbaarheid bij de bezoekers en wordt vaak door webwinkels en banken gebruikt.

Websites die gebruik maken van een SSL certificaat met organisatie of uitgebreide validatie kunnen helaas niet overgezet worden op een gratis certificaat zonder verlies van extra identificatie controle.

Op dit moment zijn de eerste websites al aangepast zodat deze standaard een https:// verbinding gebruiken. De eigenaren van deze website hebben hier ook al een e-mail over ontvangen.