BLOG

WordPress zo kort mogelijk uitgelegd

Bijna 30% van de websites op internet maakt gebruik van het open-source system WordPress. WordPress is een gratis te gebruiken CMS wat staat voor content managment system. Je kan hier heel eenvoudig en snel websites mee maken.

In dit blog gaan we een aantal standaard begrippen toelichten. Dit maakt het makkelijker wanneer je een WordPress website wilt ontwikkelen of wilt laten ontwikkelen.

De core:
WordPress wordt ook wel de core genoemd, immers het vormt de basis van jouw website. Ik vergelijk het altijd met een Lego bouwplaat. Je installeert dit door het op de grond te leggen. Standaard heb je dan een CMS waarmee je een menu structuur op kan zetten, pagina’s toe kan voegen of nieuwsberichten kan publiceren.

Thema’s:
Wil je ook iets laten zien aan je bezoekers dan heb je een thema nodig. Dit is een visuele presentatie van je website. Een thema bepaald de indeling van je website zoals positie van de elementen en de gebruikte kleuren. Dit thema plaats je op de Lego bouwplaat.

Standaard heb je de volgende opties als het om thema’s gaat:

  1. Je download een gratis thema
  2. Je download een betaald thema (ook wel premium of paid genoemd)
  3. Je laat een thema ontwikkelen door bijvoorbeeld Sidekick-IT, goed idee

Plugins:
De core beperkt zich tot het tonen van pagina’s en berichten aan de voorkant en beheren aan de achterkant via de admin omgeving. Wil je meer functionaliteit toevoegen aan jouw website dan kan je deze uitbreiden met plugins. Je kan dit vergelijken met de Legoblokjes die je op de bouwplaat plaatst.

Met extra functionaliteit bedoelen wij:

  1. Een contactformulier
  2. Een fotoalbum
  3. Sociale mediaknoppen voor Facebook of LinkedIn

Je kan een onbeperkt aantal plugins toevoegen. Maar voor elke plugin geldt wel dat het de website trager kan maken en dat het onderhoud kost.

Vertalingen:
Vroeger installeerde je WordPress in 1 taal, maar tegenwoordig is het mogelijk om meerdere talen te gebruiken. Zo kan je een Nederlandse website binnen 5 minuten naar het Engels veranderen. Natuurlijk wordt hiermee de door jou ingevoerde content niet aangeraakt. Vertalen gebeurt middels vertaalbestanden. Ook dit zijn eigenlijk weer Lego blokjes op de bouwplaat.

Onderhoud:
Laatste onderwerp is het onderhoud. Wanneer je gebruik maakt van WordPress moet er onderhoud uitgevoerd worden in de vorm van het installeren van updates. Iedere core, plugin of thema heeft zo nu en dan aandacht nodig omdat er een nieuwe versie uitgebracht is. In deze nieuwe versie kunnen verbeteringen doorgevoerd of beveiligingsproblemen opgelost zijn.

Het uitvoeren van onderhoud is zeer belangrijk en adviseren wij ook altijd te doen. Om onderhoud zoveel mogelijk te beperken proberen wij altijd om zo weinig mogelijk plugins te gebruiken. Voer je geen onderhoud uit dan kan het voorkomen dat je website wordt gehacked en daardoor niet meer functioneert of virussen verspreid.

Sidekick-IT heeft ook een aantal WordPress websites gebouwd en in beheer. Iedere maandag worden de laatste updates geïnstalleerd. De rest van de dagen houden we het nieuws in de gaten. Bij Side werken wij bij voorkeur alleen met bekende plugins die zich in het verleden hebben bewezen en goed worden onderhouden. Daarnaast zijn wij ook telkens bezig om te kijken of bepaalde plugins niet verwijderd of vervangen kunnen worden.

Hulp nodig?
Lijkt WordPress voor jouw bedrijf het ideaale systeem om een nieuwe website in te ontwikkelen? Dan helpen wij jouw graag verder. Bij Sidekick-IT werken diverse WordPress specialisten die in het verleden al vele WordPress websites hebben gebouwd. Enkele voorbeelden: