BLOG

Google Analytics wel of niet om toestemming vragen

Google Analytics wel of niet om toestemming vragen.Regelmatig krijgen wij de vraag of er wel of niet een cookie melding getoond moet worden, indien Google Analytics wordt gebruikt. Met deze melding wijs je de bezoeker erop dat je cookies gebruikt die inbreuk kunnen maken op hun privacy.

Als je Google Analytics standaard out of the box gebruikt moet je een cookie melding tonen. Met out of the box wordt bedoeld dat je de standaard instellingen gebruikt. De reden dat je een cookie melding moet tonen is omdat je via Google Analytics persoonlijk herleidbare informatie verzamelt en die geeft aan Google. Denk aan een IP-adres.

Op dit moment worden de volgende cookie meldingen gebruikt:

  1. Melding onderin het scherm dat je cookies moet accepteren
  2. Melding onderin het scherm dat er cookies worden geplaatst
  3. Een cookie wall, je moet eerst accepteren voordat de website wordt getoond

Voor optie 1 geldt dat mensen de melding kunnen negeren waardoor Google Analytics niet wordt ingeladen en je bezoekers misloopt volgens je statistieken. Tegenwoordig klikken de meeste mensen de melding weg zonder deze te lezen. Daarom gebruiken veel websites tegenwoordig optie 2 zodat Google Analytics altijd wordt ingeladen.

De Autoriteit Persoonsgegevens geeft aan dat je het vragen om toestemming mag verbergen als je geen privacy gevoelige data verzamelt en verstuurd naar Google Analytics. Daarnaast moet je met Google een bewerkersovereenkomst aangaan. Door minder privacy gevoelige data te verzamelen kun je de statistieken minder tot in de detail bekijken.

Voor de meeste websites zijn statistieken zonder privacy gevoelige gegevens voldoende. De gemiddelde webmaster wil graag weten hoeveel bezoekers er per dag zijn en welke pagina’s vaak of juist minder vaak worden bezocht. Al biedt Google Analytics veel meer informatie en functionaliteiten dan worden deze zelden gebruikt.

Wil je liever helemaal geen gebruik meer maken van Google Analytics dan is Piwik een goed en gratis alternatief. Dit installeer je op dezelfde webserver waar de website op staat. Piwik respecteert de privacy van de bezoekers en de data.

Vergeet niet dat je een cookie melding moet tonen als je sociale deelknoppen of advertenties toont op jouw website. Door dit te gebruiken worden er ook cookies geplaatst door externe partijen zoals Facebook die privacy gevoelige informatie verzamelen. Voor veel websites zal het aanpassen van Google Analytics er dus niet voor zorgen dat je geen toestemming meer hoeft te vragen aan de bezoekers.